Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün çıngıçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak ciddi, esnek ve okşayıcı bir bünyeda olmalı, doğru bir aromaya ve sistemli yanmayı katkısızlayacak huzurıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf şerif katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 seneındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı yüksek miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en kazançlı purolar olarak nitelendirilseler de birbunca uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro yüreker en ilgi etmesi gerekilen şey harbi bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet harbi bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada zevk maatteessüf nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. eksiksiz hıfız ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve yürekime amade varmak yürekindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her ahit ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro nem değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde yürekilen bir puro ideal nem değerlerinde yürekiliyor kabul edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede aslında bu nem değerleri de kimisine gereğince gayet mutabık ve yürekilebilir en aliyyülâlâ değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro yürekmeyi çok severken başka bir isim bu nem değerinin puroya günah edilen bir valör olduğunu ve asla yürekilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem nüansı beyninde gidip gelmeden kamu aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değnöbetimi purolarına beis verebilir. Böyle bir değişim yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değnöbettirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, tütün azalır ve yürekimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, yürekimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğleşmek istiyorsanız buna ahit ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en kazançlı valör bu ve bu değerde yürekmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız madde vasati 6 ay içerisinde nöbetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tesviye üzerine müesses bu yöntem sıcaklıktan mutlak olmadığı yürekin mukannen bir ahit içerisinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca fazla alev değnöbetimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti elde etmek yürekin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu valör iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek düzlemı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz yüksek nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o ahit başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in durmadan ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile yan yana yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek yürekin en kazançlı alternatif olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem transfer hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Tün gün yada sezon intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme yürekin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde yüksek nem değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak sabit bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor yüreki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve eksiksiz puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.